Mnohí milujú kávu. Tí, ktorí ju nepijú a nemajú ju v obľube, sa ani nezaujímajú veľmi o jej pôvod, účinky či chuť, jednoducho tento nápoj ignorujú a zvolia si iné alternatívy. My, ktorí ju však pijeme radi, sa zaujímame, odkiaľ káva pochádza, a vyberáme si z rôznych možností, ktorá nám chutí a vyhovuje. Aká je cesta kávy, kým sa dostane na pulty predajní alebo až do našich šálok?
Ako kozy zjedli kávu
Ak sa nad kávu čo i len trochu zaujímate, iste viete, že káva rastie na stromoch, ktoré môžu byť skutočne vysoké. Kávovníky sú však na veľkých plantážach upravované do veľkosti kríka, ktorý plodí červené plody. V každom plode sa ukrývajú dve zelené zrnká kávy.
Okolo pôvodu kávy existuje množstvo legiend, jedna z nich siaha až do ďalekej Etiópie. Tam pastier kôz objavil zrnká kávy a jej účinky skutočne bizarným spôsobom. Jeho kozy zjedli zvláštne vyzerajúce plody kávovníka a pod vplyvom účinkov kávy celú noc nespali. Pastier pozbieral plody kávovníka a zaniesol ich do neďalekého kláštora, kde miestnym povedal o účinkoch kávy.
Ľudom nápoj z kávy natoľko zachutil, že chýry o čarovnom energetickom nápoji sa začali šíriť do celého sveta. Či už je táto legenda pravdivá alebo nie, nemožno poprieť, že káva má skutočne neuveriteľný energetický účinok a sme vďační, že sa k nám dostala, nech už je pravda akákoľvek.
Od Arabov až po Indov
Prvými, kto začal pestovať kávu a obchodovať s ňou, boli Arabi. Dnes sú už pestovatelia kávy známi po celom svete, od Južnej Ameriky cez východnú Afriku po Indiu. Práve Latinská Amerika je najväčším producentom kávy na svete. Známe sú tiež rôzne odrody kávy, azda najpopulárnejšími sú arabica a robusta.
Arabica je kvalitná káva, ktorá ponúka komplexnú a vyváženú chuť. Má menšie množstvo kofeínu. Patrí medzi lepšie kávy a zastupuje až tri štvrtiny svetovej produkcie kávy. Robusta je lacnejšou kávou, je ľahko dostupná a menej kvalitná. Chuť má horkejšiu a obsahovať môže až dvojnásobok kofeínu oproti arabice.
Káva prejde skutočne dlhú cestu, kým sa dostane až k vám. Od zberu, spracovania, skladovania, praženia a následného balenia. Celý tento proces môže trvať až rok. Kvalitná káva musí zostať čerstvá, voňavá a lahodná.
Ešte trochu zdravšie
Ak sa zaujímate o zdravú výživu a nie je vám cudzia rovnako ako káva, určite ste už počuli, že medzi bio produkty sa zaraďuje aj organická káva. Biokáva sa líši od obyčajnej kávy už od zrniečka. Pri pestovaní kávy sa môže používať mnoho umelých hnojív, pesticídov, insekticídov, herbicídov a iných chemických látok. Pri pestovaní organickej kávy je vylúčené používanie umelých hnojív, pesticídov a iných chemických prípravkov, do pestovania nesmie zasiahnuť genetická úprava rastlín.
Samozrejme, aj pri organickej káve platia určité pravidlá a ovplyvňujú ju faktory, ktoré majú potom dopad na výslednú chuť. Efekt na chuť kávy má okrem praženia či skladovania aj nadmorská výška, v akej sa káva pestovala, kvalita pôdy, ale aj samotná konečná príprava. Pri biokáve nemusíte spozorovať žiadne zásadné rozdiely, čo sa týka vône, chuti či kvality. Ide skôr o to, že táto káva bola pestovaná v súlade s prírodou.
Ak chcete piť pre vaše telo zdravotne prospešnú kávu, nepridávajte si do nej zbytočne veľa cukru či rôzne druhy umelých smotán do kávy. Ak si kávu filtrujete cez papierové filtre, vyhnite sa látke cafestol, ktorá spôsobuje zvyšovanie hladiny cholesterolu. Nezabúdajte na to, že ak si kupujete rôzne kávové nápoje, tieto nápoje môžu obsahovať obrovské množstvo kalórií a cukru. Takáto káva sa určite minie svojim prirodzeným prírodným účinkom. Maximálne z takej kávy budete priberať.
Čo z toho teda vyplýva?
Či už sa rozhodnete pre drahšiu arabicu, jednoduchšiu robustu alebo k prírode tolerantnejšiu organickú kávu, vyberajte podľa vašich osobných preferencií. Každému sadne niečo iné. Dbajte najmä na správnu prípravu, kávu kupujte v autorizovaných predajniach s kvalitnou kávou, kde vám ju čerstvo upražia alebo namelú.
Nebojte sa do kávy investovať, investujete predsa aj do seba a svojho zdravia. A či káva môže zabíjať? Áno, nadmerné množstvo kávy vás môže ohroziť, je možné predávkovať sa kávou a kofeínom. Na internete si môžete vyhľadať kofeínovú kalkulačku, do ktorej zadáte vašu hmotnosť a kalkulačka vám vypočíta, aké množstvo kávy či počet šálok kávy môžete denne vypiť. Ak by vás ale mala káva zabiť, museli by ste vypiť skutočne obrovské množstvo.
Nezabúdajte však, že všetkého veľa škodí. Iné to nie je ani pri káve. Naučte sa kávu skôr vychutnávať, nie len „kopať“ do seba kvôli náhlej potrebe energie. Káva je výborným nápojom, ktorý si vyžaduje trpezlivosť a správnu starostlivosť od samotného zrniečka až po výsledný nápoj, ktorý si nalejete do hrnčeka.