Ako si správne sporiť

Vianoce už pomaly klopú na dvere a vy rozmýšľate, ako každý rok, z čoho kúpite darčeky pre svojich najbližších a z čoho zaplatíte štedrú večeru. V prvom rade by ste si mali spočítať svoje mesačné prijímy a výdavky, iba tak reálne zistíte koľko vám mesačne zostáva peňazí bokom.

Mali by ste prehodnotiť celkovo aj svoj rodinný rozpočet. A ako by ste mohli teda nájsť malú cestičku medzi nutnými výdavkami a tým čo naozaj nepotrebujete? A to sa netýka iba tohto pred Vianočného obdobia ale celoročne. Boli ste napríklad toto leto na rodinnej dovolenke? Alebo si kôli márnivosti odopierate kúpu novej sedačky, aj keď ju vážne potrebujete? Naozaj by ste si mali začať odkladať niečo bokom, pretože nikdy nevieme kedy sa nám zídu nejaké tie financie naviac.

Ak máte nejaký sen čo si chcete dopriať, presne teda viete na čo šetríte, či už sú to spomínané darčeky, gauč alebo niečo iné. Vo všeobecnosti je jasné, že ciele sa ľahšie dosahujú a zdolávajú ak si ich riadne vytýčime. Keď si v obchode poviete, že na čo mi bude drahšie mlieko keď to lacnejšie je rovnakej kvality, pretože obe musia spĺňať našu prísnu normu, vzdáte sa svojich nerestí ľahšie.

A začnete šetriť a to aj keď iba v menších sumách alebo po pár centoch. Takto sa naštartujete a zbytočné výdavky obmedzíte na minimum. Váš cieľ, napríklad spomínaná dovolenka sa zrazu už nebude zdať taký vzdialený. 

Tento rok napríklad jedna nemenovaná cestovná kancelária uverejnila prieskum podľa, ktorého si väčšina Slovákov ešte stále nemôže dovoliť dovolenku v zahraničí. No asi to nebude iba našimi príjmami ale hlavne tým, že míňame na zbytočné veci. A ak sa trošku zamyslíme a začneme šetriť, svoj cieľ dosiahneme.